CUM OCHII TRADEAZA GANDURILE

Ochii

Se spune uneori că ochii sunt ferestrele sufletului, în care se dezvăluie emoțiile profunde pe care le-am putea dori altfel  ascunse. Deși știința modernă exclude existența sufletului, aceasta  sugerează că există un sâmbure de adevăr în această zicală veche: se pare ochii reflectă nu doar ceea ce se intampla in creier, dar pot, de asemenea, influența modul în care ne amintim lucrurile și luam decizii .

Ochii noștri sunt în mod constant în mișcare, și în timp ce unele dintre aceste mișcări se află sub controlul conștient, multe dintre ele apar în subconștient. Când  cititm, de exemplu, facem o serie de mișcări oculare rapide numite saccades ,care  se fixeaza rapid de pe un cuvânt pe altul. Când intrăm într-o cameră, facem saccades mult mai mari ca sa privim în jur. Apoi, există mici  mișcări  involuntare ale ochilor pe care le facem la mers pe jos, pentru a compensa mișcarea capului nostru și stabilizarea punctul nostru de vedere al lumii. Și, desigur, ochii noștri din  timpul  fazei de somn :”miscarea rapida a ochilor” (REM) .Devine clar  faptul că unele dintre mișcările noastre oculare pot descoperi de fapt, procesul nostru de gândire.Cercetare publicata anul trecut, arată că dilatarea pupilei este legată de gradul de incertitudine în timpul de luare a deciziilor: în cazul în care cineva este mai puțin sigur de decizia sa, se simte excitat sporit, care provoacă ochii elevilor să se dilate. Această schimbare în ochi poate, de asemenea, descoperi ce  decizie este pe cale o persoana sa ia: atunci când o persoană prudentă folosita pentru a spune “nu” ,a fost pe cale de a spune “da”.

Tobias Loetscher si colegii sai de la Universitatea din Zurich a recrutat 12 voluntari si a urmarite miscarile ochilor lor în timp ce ei priveau o listă de 40 de numere.

El a descoperit ca direcția și dimensiunea mișcărilor oculare  ale participanților au  prezis cu exactitate dacă numărul care au fost pe cale să-l spună a fost mai mare sau mai mic decât cel precedent – și de cât de mult. Privirea fiecare voluntarului  mutata în sus și la dreapta -un număr mai mare, și în jos și spre stânga- unul mai mic. Cu cat era mai mare trecerea de la o parte în alta, cu atât era mai mare diferența dintre numerele.

Acest lucru sugereaza ca leagăm într-un fel reprezentări abstracte numerice in creier cu mișcarea în spațiu. Dar studiul nu ne spune care este pe primul loc: dacă gândirea de un anumit număr determină modificări în poziția ochilor, sau dacă poziția ochiului influenteaza activitatea noastră mentală. În 2013, cercetătorii din Suedia a publicat dovezi că este acesta din urmă, care poate fi la locul de munca: miscarile ochilor poate facilita recuperarea de fapt de memorie.

Wandering ochi? Se pot fi de ajutor de memorie

Au recrutat 24 de studenți și a cerut fiecare să examineze cu atenție o serie de obiecte afișate pentru a le într-un colț de un ecran de computer. Participantii au fost apoi a spus să asculte la o serie de declaratii despre unele dintre obiectele care le-au văzut, cum ar fi “Masina a fost cu care se confruntă la stânga”, și a cerut să indice cât mai repede posibil în cazul în care fiecare a fost adevărat sau fals. Unii participanți au fost lăsate să lase ochii lor cutreiere despre liber; alții au fost rugați să stabilească privirea lor pe o cruce în centrul ecranului, sau de colț în cazul în care a apărut, obiectul de exemplu.

Cercetatorii au descoperit ca cei care au fost permis să se mute ochii lor in mod spontan in timpul rechemare efectuate in mod semnificativ mai bune decât cei care au fixat pe cruce. Interesant, deși, participantii care s-au spus să se stabilească privirea lor în colțul ecranului în care obiectele au apărut mai devreme efectuat mai bine decat cei care a spus să se stabilească privirea lor într-un alt colț. Acest lucru sugereaza ca miscarile oculare mai îndeaproape participanților în timpul codare informații corespuns cu cele care au avut loc în timpul de recuperare a informațiilor, cu atât mai bine au fost la amintindu-obiectele. Poate asta pentru ca miscarile ochilor ne ajuta să amintim relațiile spațiale dintre obiectele din mediul în momentul de codificare.

Miscarile ochilor anumite rechemare de memorie de ajutor (Credit: Thinkstock)

Miscarile ochilor anumite rechemare de memorie de ajutor (Credit: Thinkstock)

Aceste mișcări oculare pot să apară inconștient. “Când oamenii se uita la scene au confruntat înainte, ochii lor sunt adesea atrași de informațiile pe care le-au văzut deja, chiar și atunci când nu au nici o amintire conștientă de ea”, spune Roger Johansson, un psiholog de la Universitatea din Lund, care a condus studiul.

Controlul Vision

Uitam miscarile ochilor poate fi, de asemenea, folosit pentru a da un ghiont deciziile oamenilor. Un studiu recent a aratat – poate îngrijorător – ochiul de urmărire pot fi exploatate pentru a influența deciziile morale pe care le luăm.

Cercetatorii au cerut participantilor intrebari morale complexe, cum ar fi “Poate crima fi vreodată justificată?” Și apoi afișat, pe un ecran de computer, răspunsuri alternative (“uneori justificată” sau “niciodată justificată”). Prin urmărirea miscarile ochilor participanților, precum și eliminarea cele două opțiuni de răspuns imediat după un participant a petrecut o anumită perioadă de timp holbandu-se la una dintre cele două opțiuni, cercetatorii au descoperit ca acestea ar putea ghiont participanții să se prevadă că opțiunea special în răspunsul lor .

Agentii de vanzari calificați ar putea folosi miscarile ochilor pentru a influența deciziile de cumpărare

“Noi nu le da nici mai multe informații”, spune neurolog Daniel Richardson a University College din Londra, autorul principal al studiului. “Pur și simplu Am așteptat pentru propriile lor procesele decizionale să se desfășoare și să le întrerupt exact la punctul de dreapta. Am făcut să se răzgândească doar prin controlul atunci când au luat decizia. “

Richardson adaugă că agenții de vânzări de succes poate avea unele introspectie in acest lucru, și să-l utilizați pentru a fi mai convingătoare cu clienții. “Ne gândim la oameni convingătoare ca vorbitori buni, dar poate ei observând, de asemenea, procesul de luare a deciziilor”, spune el. “Poate că agenții de vânzări bune pot fața locului în momentul exact ce te ezitare către o anumită alegere, și apoi vă oferă o reducere sau schimba pasul lor.”

Omniprezența aplicații ochi-de urmarire pentru smartphone-uri și alte dispozitive portabile ridica posibilitatea de a modifica procesul de luare a deciziilor oamenilor de la distanță. “Dacă sunteți la cumpărături on-line, s-ar putea prejudecată decizia prin oferirea de transport gratuit în momentul în care trecerea privirea la un anumit produs.”

Nu aveți nevoie de o scanare pentru a vedea in interiorul mintii (Credit: Thinkstock)

Nu aveți nevoie de o scanare pentru a vedea in interiorul mintii (Credit: Thinkstock)

Astfel, mișcările oculare pot reflecta atât și funcțiile mentale influență mai mare, cum ar fi de memorie si de luare a deciziilor, și trădează gândurile noastre, credințele, și dorințele. Aceasta cunoastere ne poate da modalități de îmbunătățire a funcțiilor mentale – dar, de asemenea ne lasă vulnerabili la manipulare subtil de către alte persoane.

“Ochii sunt ca o fereastra in procesele noastre de gândire, iar noi pur și simplu nu apreciem cât de multe informații pot fi scurse din ei”, spune Richardson. “Ei ar putea dezvalui potentialul lucrurilor pe care o persoană le-ar putea dori pentru a suprima, cum ar fi prejudecatile rasiale implicit.”

Acest lucru ar oferi informații mult mai bogate, și ridica posibilitatea de a schimba involuntar gândurile noastre cu alții. “